Vrsnjacko savetovaliste

Ko sam ja?

 Zdravo, imam 14 godina. Dolazim iz okruzenja gde smatraju da je gey
nenormalno.I ja to smatram, takodje.U skoli od 7. razreda su mi poceli
drugovi govoriti da sam gey i ako znam da nisam.U stvari ja se vise palim
na devojke, a ne momke.I primetio sam da koju god pesmu slusam i dopadne mi
se kasnije saznam da je pevac gey.Da li je to neka ne vidljiva veza ili
sta.?Zeleo bih da mi pomognete da odlucim ko sam.I da, ja zelim porodicu,a
ne da imam decka i tako nesto.Ali mislim da je sve ovo samo vreme puberteta
i da ne znamo sta se u nazim glavama dogadja.Molim Vas, odgovor brz?! 😀

Zdravo!

Nadamo se da sam dovoljno brzo odgovorila na pismo, trudila sam se da dobro razmislim i odgovorim što je bolje moguće!.

Kažeš da želiš da ti pomognemo da odlučiš ko si. Kažeš da znaš da nisi homoseksualac. Međutim, ipak se pitaš da li možda postoji neka šansa da si gay, ako sam dobro razumela, zato što ti drugovi govore tako. Pitaš se da li ima neke veze to što ti se dopadaju pesme izvođača koji su homoseksualne orijentacije. Ono što nisi napisao, jeste da li si ikad osetio da te seksualno privlače momci. Rekao si da se više pališ na devojke, a ne na momke. Da li to znači da si osetio nekad da te je privukao neki dečko? Ako je odgovor da, tek tada ima smisla razmatrati tvoju seksualnu orijentaciju.

Važno je da znaš da seksualna orijentacija nije neka bolest poput tumora, pa da ne možeš da znaš da je to kod tebe slučaj, dok se ne odradi neki test. Homoseksualnost uopšte nije bolest i nije poremećaj. Homoseksualnost znači emocionalnu, seksualnu i duhovnu privlačnost prema osobama istog pola. Ta privlačnost je svesnog karaktera. Ipak, nekada je teško prihvatiti ova osećanja pogotovo kada je sredina u kojoj živimo osuđujuća i neprijateljski raspoložena prema osobama sa homoseksualnom orjentacijom.  Ipak, ako sam te dobro razumela, da ovakvu privlačnost osećaš prema devojkama, onda se čini da je tvoja seksualna orijentacija heteroseksualna. Ako si pomislio nekad za neke momke da dobro izgledaju, ili su ti neki od njih bili dragi, ili čak imao erotske fantazije koje su uključivale i nekog momka, to se događa i drugima i ne znači da nećeš moći da se zaljubiš u neku devojku, budeš srećan u vezi, oženiš se i živiš u dobrom braku ili ostvariš druge stvari koje želiš u partnerskom odnosu.

Moguće je da je ono što se tebi sada dešava rezultat toga da misliš da je nešto strašno i nenormalno biti gej, i da bi bilo užasno da se nekako ispostavi da si ti gej. Ako je tako, onda će tvoj um, plašeći se takve mogućnosti, primećivati i najmanju sitnicu za koju ti se čini da bi mogla biti znak da si gej. To je slično kao kad se čovek užasno plaši bolesti, pa stalno opaža i plaši se nekih «znakova» kao što su lupanje srca, neko žiganje u telu i slično, što je uobičajena i česta pojava i nije razlog za brigu. Tako je nastala izreka «U strahu su velike oči».

Naravno, u pravu si i za ovo što kažeš za vreme  puberteta – to je vrlo uzburkan i zbunjujuć period u kome se zapravo i grade naši stavovi, vrednosti, naša ličnost. Na tebi se da razmisliš šta je ono što želiš i da ideš u tom pravcu i da izgradiš svoje mišljenje, stavove i vrednosti! Npr.da li ćeš izabrati da se slažeš sa svim što misle tvoji vršnjaci, drugari ili hoćeš da imaš svoja, drugačija uverenja, muzički ukus ili životni izbor po bilo kom pitanju?

 

Pozdrav iz Vršnjačkog savetovališta!