Vrsnjacko savetovaliste

Nevidiljivost

Zdravo zovem se B. i  imam 16 godina.Manje vise sam zadovoljna
svojim zivotm.Imam uspeha u skoli,dobru situaciju u kuci,zadovoljna sam
svojim izgledom,imam dosta priajtelja…Naravno imam i odredjenih problema
ne mislim da su mnogo strasni ali me koce i cesto pokvare raspolazenje.
Pre par godina imala sam veoma veliki problem sa drustvom.Kada se nadjem u
nekoj grupi stalno cutim.Imam neku blokadu i kao da nemogu da
progovorim.Obicno zato sto ne mogu da dodjemo do reci a i kada kazem nesto
svi mi se ubaciju u recenicu i ne slusaju me.S’ godinam sam se
opustila.Kolko tolko mi je postalo prijatno u grupama i pocela sam da
osecam istinsku srecu i prijateljstvo.Nasla sma i mnogo novih
prijatelja.Ali koliko god se trudila desava se kao da  ne osecam da je to
to.S’vremena na vreme  se zatvorim i osecam se veoma neugodno.Obicno
zatosto se mi njihove sale jako glupe,pa ni ne znam sta bih rekal,a ne mogu
 ni da se smejem.Ima i slucajaeva kada se potpuno nalazim u senci svojih
drugarica…Osecaj kao da me niko ne primecuje,i kao da mi fali smisla za
humor.Volela bih da sam zanimljiva i da mogu da se zbijam dobre sale jer mi
je to vrlo simpatcno.Desava se i da i ja nekad smislim nesto smesno,ali
retko,uglavnom je moja osobina da saslusam ljude kada mi ispovedaju svoje
probleme i da ih mozda posavetujem, ta zbog koje me drugi vole.Dobra sam i
u razgovorima u kojim je sala prisutna u umerenoj kolicini .ali kada se
forsira kroz ceo razgovor to je za mene u vecini slucajeva kobno.Poekad
steknem utisak kako da su su lose situacije u drustvo dobre za mene.Zar ne
bi  trebalo da je obrnuto?

Nevidiljivost

Draga B.,

drago nam je što si odlučila da nam pišeš i podeliš sa nama osećanja i teškoće sa kojima se suočavaš.

Kažeš nam da si prilično zadovoljna svojim životom, ali i da pored toga imaš probleme koji te koče i često ti pokvare raspoloženje. Pišeš da si ranije kada se nađeš u društvu imala blokadu i nisi uspevala da progovoriš. Mučilo te je što nisi uspevala da dođeš do reči, a i kada kažeš nešto, ne saslušaju te.

Drago nam je što navodiš da si sa godinama uspela da se opustiš, da osećaš istinsku sreću kada se nalaziš među prijateljima. Međutim, isto tako nam kažeš da se i pored toga ponekada zatvoriš i da se zbog toga osećaš neugodno. Zbog svega toga si nesigurna i ne osećaš da si se potpuno uklopila u društvo. Reći ću ti samo da u tim godinama svi imamo potrebu da se što bolje uklopimo u društvo i da nismo sasvim sigurni kako da to uradimo na najbolji način. Prirodno je što imaš potrebu da budeš prihvaćena jer svi mi ceo život tome i težimo, da budemo član neke grupe i da budemo interaktivni u društvu.

Pišeš nam još da ti način na koji se tvoji prijatelji šale često ne prija i nije ti smešan, kao i to da ti ponekad „fali smisao za humor“. Imaš doživljaj da zbog toga ne možeš da dođeš do izražaja u društvu, da te niko ne primećuje i imaš utisak da si u senci svojih drugarica. Verujem da ti celokupna situacija u kojoj ti pokušavaš da budeš duhovita, kao i da razumeš i smeješ se šalama svojih prijatelja, stvara pritisak. A pritisak sam po sebi je kočnica u pokušaju da se potpuno opustimo u društvu. Želim da ti kažem da, jednostavno, ne moraju svima da nam budu smešne iste stvari i situacije, i ne moramo svi da imamo isto mišljenje. Zato je dobro osloboditi se pritiska da moramo biti savršeni i dopadljivi sve vreme, a to oslobođenje od pritiska može da nam pomogne da se opustimo i uklopimo.

Čak i u situacijama kada nismo aktivni i pričljivi u društvu, ne mora da znači da nas ne gledaju kao ravnopravnog člana društva. To što kažeš da često saslušaš svoje prijatelje i savetuješ ih je veoma dobra karakteristika, i koliko mogu da zaključim iz onoga što si nam napisala, tebi se prijatelji rado obraćaju za pomoć. Bitno je da znaš da to nije nimalo zanemarljiva uloga u društvu, jer svima nam je u nekim trenucima potrebna podrška i da nas neko sasluša.

Hoću da ti napomenem da ne bi trebalo da imaš utisak da su loše situacije, tj. kada je drugarima potrebna pomoć, u društvu dobre za tebe. To samo znači da se u tim situacijama snalaziš bolje od svojih prijatelja, isto kao što se oni bolje snalaze kada je u pitanju zbijanje šala.

Nadam se da će ti naše pismo barem malo pomoći, ali verovatno će ti prijati i razgovor uživo, ako do sada nisi razgovarala ni sa kim o tome. Ukoliko to budeš želela porazgovaraj sa nekom bliskom osobom, a najbolje sa samim prijateljima. Ne bi me iznenadilo da i tvoji prijatelji imaju slične probleme ili je, npr. onima koji se dobro snalaze u humoru, teško da se snadju u ozbiljnim ili tužnim situacijama, pa zato i beže u humor. Kažeš da umeš da slušaš, oslušni kako oni to vide, to često može biti korisno da se defokusiraš iz svoje pozicije i opustiš.

Tvoje Vršnjačko savetovalište