Vrsnjacko savetovaliste

Prezivljavanjee

Ne znam ni odakle da pocnem. Imam 17 godina. Zivim sa tetkama i babom i starijom sestrom. Mladji brat zivi sa mamom i tatom. Osim finansijske situacije koja je poslednjih godinu- dve izuzetno losa da jedva prezivljavamo, da ne mogu da prozivim svoju mladost onako kako zelim, izlazeci, druzeci se, imam mnostvo drugih problema. Mama i tata su neodgovorni ljudi, tata pijanica i lopov. Mladji brat sa njima ne moze, nazalost, biti bolji. U kuci gde zivim je takodje situacija losa. Svadjamo se medjusobno svi, svaki dan, vise puta dnevno, cak je bilo i fizickog nasilja. Jednostavno, nemam volje za zivotom. Nisam zadovoljna svojim fizickim izgledom. Nemam novca da prozivim mladost kao svi moji vrsnjaci. U skoli je, valjda od sve te traume, nazalost katastrofa. Izmedju dve kuce su non- stop svadje, trpim i fizicko i psihicko nasilje. Nemam srece cak ni ljubavi. Prijatelji… Ja, jednostavno… Nemam srece ni u cemu. I pomisljam na samoubistvo. Rezala sam vene na levoj ruci, ali nekako nikad ne nastavim dalje. A bojim se da sam jako blizu tome…

Draga vršnjakinjo,
nakon što sam pročitala tvoje pismo, dosta sam razmišljala o gotovo svakoj tvojoj rečenici.
Pišeš nam o svojoj porodici. Kažeš da ne živiš sa svojim roditeljima i njihovo ponašanje opisuješ kao “neodgovorno”. Odnosi između članova tvoje porodice su dosta napeti. Svađe su postale deo tvoje svakodnevice. Vaše odnose kao da dodatno komplikuje i teška finansijska situacija u kojoj se nalazite. Kažeš i da trpiš psihičko i fizičko nasilje.
Sve ovo čini jako teške uslove za život tako mlade osobe. Kažeš da si pomišljala na samoubistvo i možda misliš da je lako prepoznati kako teška osećanja leže iza toga, ipak bilo bi dobro da govoriš o svojim osećanjima ma koliko to bolelo. Moguće je da se osećaš vrlo usamljeno, depresivno, očajno, ljutiš se, osećaš se nemoćno da nešto promeniš i ne vidiš izlaz. Sve te je tako jako pritislo da imaš utisak da više ne možeš da podneseš, te u nekim trenucima jedini izlaz vidiš u tome da te više ne bude. Kao da ti se čini da je jedino što možeš da uradiš ne bi li teška osećanja nestala da okončaš svoj život. Pokušala si sebi da prerežeš vene. Drago mi je da to ipak nisi uradila. Ma koliko je teško sa 17 godina nositi se sa svim sa čim se ti nosiš, samoubistvo nije rešenje. Smrt je nešto što zatvara sve moguće puteve. Ti se bojiš da ćeš propustiti sve one lepe stvari koje se ljudima dešavaju u mladosti, ali samoubistvom ćeš propustiti ceo svoj život…
Verujem da je teško suočavati se sa takvim brigama kao ti. Ipak često čovek suočavajući se sa takvim izazovima ojača. Svom pismu si dala naziv “Preživljavanje”. Ja značenje te reči doživljavam kao jako tešku borbu. Iako ti sve izgleda bezizlazno ti se boriš, preživljavaš, opstaješ. I ovo pismo koje si poslala pokazuje to, pokazuje da želiš da se izboriš sa svim problemima iako strahuješ da nisi dovoljno jaka. Mislim da je jako važno to što si spremna da potražiš pomoć kada ti deluje da ne možeš sama sa nečim da izađeš na kraj. Za ovakva iskušenja koja imaš sa 17 godina, sa malo porodične podrške, potrebno je da dobiješ dodatnu podršku.
Nisi puno pisala o psihičkom i fizičkom nasilju koje trpiš, ali mislim da je važno da znaš da je to nešto što ne treba tolerisati i treba mu stati na put, pa makar i uključivanjem nadležnih ustanova kao što su Centar za socijalni rad ili policija.
Kada te dosta toga pritiska i muči u kući u kojoj živiš, kada su u tvojoj porodici odnosi jako napeti, može biti teško da se veruje da se sa ljudima van porodice mogu ostvariti odnosi koji će nam biti vrlo značajni. Ipak, nekada upravo ti odnosi sa našim vršnjacima, prijateljima mogu nam biti baš potrebna podrška.
Nekada razgovor sa nekom tebi bliskom osobom može puno da znači. Samo ako neko može da te čuje i da te razume, iako možda tako ne deluje, jeste velika stvar. Da li si ti sa nekim razgvarala o tome kako se osećaš? Da li imaš neku osobu kraj sebe sa kojom možeš da podeliš to? Ko može da bude taj čovek od poverenja za tebe? Da li možda to može da bude i neko od ljudi sa kojima živiš i koji su u sličnoj situaciji, možda tvoja sestra, tetka ili ipak neka druga bliska osoba?
Kao što razgovor može da pomogne, često i stavljanje svojih osećanja na papir može biti od koristi u teškim situacijama. Tvoj nadimak, kao i način izražavanja u pismu me je naveo na pomisao da je pisanje nešto što ti baš leži. Ipak, ponekad nam je teško da sami izađemo na kraj sa teškim emocijama koje nas opterećuju. U tim situacijama živ razgovor je nešto što može dosta da pomogne, posebno ako taj razgovor vodimo sa stručnom osobom kao što su psiholog ili psihijatar. Ne treba očekivati da će razgovori sa njima rešiti sve probleme. Ipak ne treba se ni ustručavati od traženja njihove pomoći, jer razgovori sa njima mogu da te malo rasterete, a i da te dovedu do novih uvida na koje sve načine možeš da nastaviš da se boriš sa svim što te muči, da te ohrabre. Psihologa možeš naći u domu zdravlja, školi, a u pojedinim gradovima postoje i psihološka savetovališta za mlade, dok psihijatar radi u bolnicama i domovima zdravlja.
Možda na neke od problema koje si navela i ne možeš puno da utičeš, ali sigurno je da postoji nešto što možeš da promeniš, a što će doprineti tome da se ti osećaš bolje. Šta misliš da bi to moglo da bude? Na šta možeš da utičeš? Na koji način možeš da učiniš da ti dani budu malo vedriji, da budeš makar malo zadovoljnija sobom i svojim životom? Da li bi možda više druženja sa vršnjacima bilo nešto što bi ti koristilo? Na koje načine možeš da se povežeš sa vršnjacima? Da li ti pada na pamet neka aktivnost ili mesto gde možeš da se družiš sa vršnjacima i bez trošenja novca? Šta još može da te relaksira i da ti bude “ventil” kroz koji ćeš “izbaciti” neke od teških emocija koje nosiš u sebi? Možda to može da bude bavljenje nekim sportom, neki hobi, šetnje ili čitanje nekih knjiga….
Kada god imaš potrebu za razgovorom, možeš da pozoveš i Nacionalnu dečiju liniju (0800 123456) koja je anonimna, poverljiva, besplatna i na kojoj 24 časa rade savetnici sa kojima možeš da podeliš sve što te muči. Naravno, uvek možeš i ponovo nama da pišeš. Mi smo uz tebe,
Tvoje, Vršnjačko savetovalište.