Vrsnjacko savetovaliste

Sta da upisem

Idem u 8 razred i ne znam sta da upisem. Roditelji me nagovaraju da upisem privatnu medicinsku jer nemam poene za drzavnu, medjutim ja ne znam da li je to i moja zelja, na neki nacin volela bih da idem u medicinsku, pre svega zato sto je privatna, ali bih volela i advokat da budem. Jako mi je tesko da odlucim. Predlozila sam inace roditeljima da upisem gimnaziju ali mi ne dozvoljavaju, jer oni imaju nameru da se odmah posle srednje zaposlim i da istovremeno i studiram. Da li se posle srednje medicinske moze upisati pravni fakultet? Hvala unapred. 

Draga vršnjakinjo,

izbor srednje škole je jedna od prvih velikih odluka koje moramo napraviti u životu. Nije ni čudo da taj period života zna da bude vrlo stresan kako mladim ljudima, tako i njihovim roditeljima i okruženju. Nadam se da će ti moj odgovor pomoći da se nosiš sa celom situacijom, ali odluku ćeš ipak doneti na kraju sama.

Pišeš nam jer se dvoumiš oko izbora srednje škole. Naime, roditelji te kako kažeš nagovaraju da upišeš privatnu medicinsku školu. Koliko sam razumela ono zbog čega oni insistiraju na upisu ove škole je veća  mogućnost zaposlenja po završetku, kao i verovatnoća da ćeš je lakšije upisati s obzirom na broj prikupljenih poena. Čini mi se kao da  ne odbacuješ skroz ovu opciju već da razmišljaš i o tome čime bi volela da se baviš u budućnosti. Kažeš da bi volela da budeš advokat i pitaš se da li bi posle medicinske škole mogla da upišeš Pravni fakultet jer ti roditelji ne dozvoljavaju da upišeš gimnaziju.

S obzirom da je to ono što mi se čini da te najviše muči odgovoriću ti odmah. Pravni fakultet mogu upisati svi kandidati koju su završili srednju školu u četvorogodišnjem trajanju. Ovo znači da možeš posle medicinske škole da studiraš prava, naravno pod uslovom da imaš solidan prosek ocena i da spremiš dobro prijemni. Priprema za prijemni bi možda bila zahtevnija s obzirom da se polažu predmeti na kojima nije toliko akcenat kao u gimnaziji ali to nije nešto što se uz trud ne može postići.

Sećam se sebe u tom periodu i moram da ti priznam da ti u odnosu na mene tada deluješ dosta usmerenije, koliko god ti to sada ne deluje tako. Ja sam izabrala gimnaziju samo iz razloga što nisam znala šta drugo da upišem. Ti imaš opcije. Iz tvog pisma mi deluje kao da se dvoumiš između onoga što je praktičnije i realnije sa jedne strane i tvojih želja sa druge strane. Ta borba želja i realnosti je vrlo česta u raznim situacijama u životu. I čini mi se da bi trebalo da gledamo da vagamo tako da težimo ostvarenju svojih želja, ali i da  sa druge strane sagledavamo realnu situaciju.

Četiri godine je puno i svašta može da se promeni za to vreme, pa čak i tvoja želja čime želiš da se baviš. Verujem da je to ono čime se vode tvoji roditelji kao i da se trude da sagledaju situaciju tako da iz nje izađeš sa onim što je nabolje za tebe. Sa druge strane ti ćeš ići u neku školu tih četiri godine tako da verujem da bi i ti trebalo da doneseš odluku o izboru srednje škole. Naravno u dogovoru sa njima.

Za koju god školu da se budeš opredelila čini mi se da nećeš puno pogrešiti jer kad se uzme sve u obzir, svaka opcija ima svoje i pozitivne i negativne strane. Gimnazija sa jedne strane daje široko opšte znanje i dobra je odskočna daska za fakultet. Medicinska škola sa druge strane daje stručno znanje i mogućnost da zaposlenja, za razliku od gimnazije. Bitna je I činjenica da pre prijemnog popunjavate i listu želja u koju upisuješ po redu škole koje želiš da upišeš, tako da i ako za jednu ne budeš imala poene moćićeš da upišeš prvu sledeću koja bude na spisku.

Kakva god da bude tvoja odluka, ne zaboravi da je, da bismo postigli neki cilj, potreban i rad. U ovom slučaju učenje. Želim ti da se što pre opredeliš za školu koju budeš želela da upišeš, kako bi mogla da se skoncentrišeš na prijemni. Jer nije dovoljno samo nešto odlučiti već bi trebalo tu odluku sprovesti u delo i istrajati u tome.

Veliki pozdrav iz Vršnjačkog savetovališta.