Vrsnjacko savetovaliste

Ženska Masturbacija

Drago Savetovalište, ovo i nije baš neko pismo koje zahteva savet, ali odlučila sam da vas ipak pitam. E ovako.. činilo mi se, prije jedno pola godine, odnosno tada mi je prvi put palo na pamet da sam otkrila masturbaciju kada sam se rodila.. ili od kada znam za sebe. Znam da sam to radila kada sam bila baš mala. Nisam znala da li je to normalno, a nisam se ni opterećivala, mada sam želela znati kako, zašto. I onda sam sasvim slučajno naišla na neki članak gde piše kada su žene u proseku počele masturbirati. I videla sam da ima još osoba kao ja. Jeej! 😀 Paa, htela sam da pitam – zašto? Tražila sam objašnjenje svugde, ali nisam uspela. Zato se nadam da vi možete naći odgovor. Da li se to javlja jer dete vidi nekoga kako masturbira, ili tako, prirodno? Da li to može značiti da je dete pametno? Znam da pitanje zvuči glupo, ali kad malo razmislite – zar nisu glupe one žene koje nikada ne otkriju masturbaciju? Ili, ako nisu glupe, onda gluplje od onih koje otkriju? Valjda je to u prirodi čoveka. Hvala unapred! :)

Draga Nina,

nije redak slučaj da pisma ne zahtevaju nužno neki konkretan savet. Često nam se mladi obraćaju i sa potrebom da podele neke svoje misli ili neke informacije, koje mogu biti od koristi i drugim posetiocima našeg sajta.

Kažeš da si od malena otkrila čari masturbacije i interesuje te kako neko uopšte počinje da masturbira i to na ranom uzrastu. Smatra se da masturbacija i počinje na nekom najranijem uzrastu, čak i kod beba, samo ono tad nema seksualno značenje kao u odraslom dobu, već se svodi na istraživanje tela, igranje koje pruža ugodan osećaj. Sličan osećaj bebe imaju i prilikom maženja ili ljuljanja. Istraživanejm svog tela prizivaju taj ugodan osećaj ili to pak rade kad osećaju nelagodu i imaju potrebu za opuštanjem.  U kasnijem periodu, masturbacija počinje da dobija svoje puno značenje sa razvijanjem seksualnosti. Tad već dobija seksualnu komponentu, razvija se seksualni identitet i  masturbira se radi potrebe za seksualnim uzbuđenjem i zadovoljstvom.

Moram da napomenem da nemaju svi ista iskustva kada je masturbacija u pitanju. To je prilično individualno. Zavisi prvo od potrebe za seksualnim zadovoljstvom, takozvanog libida, koji nije kod svake osobe isti. Neko ima veću potrebu, veću želju, neko manju. To ne znači da nešto nije u redu sa osobom koja ne uživa često u masturbiranju, još manje da nije pametna. To samo znači da nema izraženu potrebu za takvim zadovoljstvom, što opet može biti promenljivo. Ako je nema izraženu u ovom periodu svog života, ne znači da neće imati kasnije veću potrebu. Isto tako, ako osoba ima izraženiju želju, ne znači ni da s njom nešto nije u redu. Štaviše, zdravo je i prirodno izaći u susret svojim potrebama. Jedini put kada je masturbacija problem je kad se zanemare drugi segmenti života zbog nje, a tada bi trebalo potražiti stručnu podršku.

Ne treba izgubiti iz vida da to što nemaš informaciju o tome ko koliko i da li uopšte masturbira zavisi od okruženja u kome se krećeš. Prvo, mastrubacija je intimna stvar, kao i seksualni odnos i nije nužno deliti to sa drugima. Drugo, u našem društvu se dugo ćutalo o masturbiranju, naročito ženske populacije, jer se smatralo da je to sramota. Neki i danas imaju takav stav. Stoga, ukoliko neko negira da to radi, ne mora da znači da je to zaista tako, već da mu je neprijatno da to deli sa drugima.

Tebi hvala što si istupila sa ovom temom, jer verujem da će ti neke devojke koje imaju slična pitanja biti takođe zahvalne :)

Puno pozdrava iz Vršnjačkog savetovališta!