Vrsnjacko savetovaliste

Depresivna

Zdravo,
Imam 33 godine i već odavno, tacnine orazmisljam da se ubijem. Imala sam
uvijek lose veze s momcima koji su me iskorištavali i uvijek završim
sama. Bojim se svega i i cak kad mi se nešto linepos desi, sto je rijetko,
ja već znam da ce lose uvijek da se završi. Tako inače i bude. Hoću da
me neko voli, Želim da imam nekoga ko ce me voljeti kao sto ja njega
volim, ali samo one osobe koje ja Želim, jer ljudi koji mi ne znače nista
ne mogu da pridonesu nista, jer takva sam. Uvijek sam imala momke koje ja
Želim, ali oni se kratko zadrže. Lose biram, znam. Pišem vam s mobolnog
pa ne vidim ni sta pišem, moguće je da sam napislala par gresaka . Stalno
razmišljam o ubistvu, naročito kad čujem da neki od mojim momaka se
oženi ili me zamjeni za neku drugu. Ja to ne mogu vise da podnesem. Vrlo
lako se zaljubim, a teško se odljubim. Patim dan i noć. Ne mogu ništa da
radim, samo mislim na moju bol. Ne znam kako sam dosad ostala Živa. Nista
mi ne ide od ruke i stalno plačem. Veoma sam nesrecna osoba i nema mi
pomoći. Ne znam sta da radim. Hoću da se ubijem. Znam da imam problema s
depresijom. Volim jednog momka ali on ima druge cure i javi mi se samo kad
hoće nešto od mene. Ne mogu vise da podnesem bol i mislim da nisam
vrijedna ničije ljubavi, jer je očito da nikome od njih nine stalo do
mene.

Draga,

potreba da imamo nekog ko će nas voliti i cijeniti onakve kakvi jesmo je zaista razumljiva. Dosadašnja iskustva nisu zadovoljila ovu potrebu kod tebe, naprotiv stekla sam utisak da su ostavila “gorak ukus” i otežala ti duži period u nazad. Kroz redove koji slijede nastojaću da te što bolje razumijem i da zajedno sa tobom prođem kroz pismo koje si nam uputila.

Kada si ukratko opisala svoje veze, navela si da su se sve bile loše i da si iz njih izlazila povrijeđena. Lijepi trenuci koje si imala su trajali kratko, čak si navela da si, dok su trajali, naslućivala njihov kraj.To si negdje povezala sa izborom momaka koje si birala za sebe. Kako si navela, uvijek si imala momke koje poželiš, ali se dešavalo da s njima nisi uspela da napraviš odgovorajući odnos. Kao posljedica tih izbora nastradala su tvoja osjećanja. Teško ti je, usamljena si, patiš.

Pitam se kako li je nositi se sa svim tim intezivnim teškim emocijama. Da li si nekada podjelila ova osjećanja sa nekim osim sa nama. Iz pisma nisam stekla utisak da dijeliš svoju tugu sa nekim. Ponekad kada se tuga ne dijeli postaje sve veća, teža. Neki veliku tugu nazivaju depresijom. Ti si to i sama pomenula u naslovu.

Opet razmišljam da li je moguće ostvariti uspješnu vezu kada se ne osjećamo dobro. To me podsjeti na primjer kao kada neki uspješan sportista nastoji da postigne dobre rezultate, a nije do kraja preležao bolest. Ti si navela da si imala par neuspješnih veza. Da li si ih odbolovala? Kada ne završimo sa starim vezama do kraja, njihovi “repovi” mogu da se uvuku u nove veze i u njima naprave štetu. Možda se tu kriju razlozi zbog kojih tvoje veze ne uspjevaju. Drugi razlog može biti povezan sa “lošim izborom momaka”. Pišeš da ih ti biraš, ali se oni ne zadrže dugo. Da li to ide u prilog tome da ti u ovom period tražiš vrijeme koje bi posvetila sebi i svom oporavku umjesto nekom momku. Odnosno da li nalaziš momke za koje znaš da se ne zadržavaju dugo? Da li na taj neposredan način šalješ sebi neku poruku? Pretpostavljam da želiš dugu, uspješnu i zdravu vezu. Možda, kada bi izbor pao na nekoga ko nije u dosadašnjoj kategoriji momaka, pitam se da li bi dobila ono što želiš. I da, jedno važno pitanje – Šta želimo od veze? Sa kakvom osobom možemo tako nešto da ostvarimo? Možda sam te sada zatrpala pitanjima, ali u njima ima odgovora koji možda mogu da ti pomognu. Da li si nekada razmišljala o ovim temama? Pošto pretpostavljam da ti je sada zaista teško, vjerujem da u takvoj situaciji nije lako razmišljati o bilo čemu. Kada se sve tako skupi, razmišljamo i o opcijama kao što je samoubistvo. Čini se kao da ćemo olakšanje kojem težimo dobiti na taj način. Međutim, istina je da resterećenja kroz samoubistvo nema, šanse za bolji i srećniji život nema. Tim činom gubimo sve, prekidamo sve što smo započeli. Samoubistvo nije način na koji možemo da riješimo svoje problem.

Postoje drugi, bolji ispravniji. Jedan od njih je svakako razgovor sa ljudima koji se bave temom koja je tebi važna. To mogu biti psiholozi ili psihijatri (dom zdravlja, neko savjetovalište), uopšte neka osoba od povjerenja. Pitam se da li si nekad pokušala da se obratiš nekom za razgovor. Mnogo su bolji efekti kada sa nekim razgovaramo nego kada se dopisujemo. Pošto ne znam iz kog mjesta dolaziš, teško mi je da ti dam neke instrukcije gdje možeš da se obratiš. Ako budeš želila više informacija svakako nam piši ponovo, a bilo bi nam drago da znamo kako si, kako se stvari odvijaju na dalje.

Uz tebe smo !

Tvoje Vršnjačko savetovalište!